Inleiding

De gang naar een psycholoog is voor velen niet gemakkelijk. U kunt zich depressief of overspannen voelen. Of angstig, paniekerig zijn om onverklaarbare reden. Het is mogelijk dat u lichamelijke klachten heeft zonder direct medische oorzaak. Misschien heeft u gevoelens van minderwaardigheid of een gebrek aan zelfvertrouwen, of heeft u moeite met het leggen en onderhouden van contacten met anderen. Mogelijk is de communicatie met uw partner verstoord. Misschien maakt u zich als ouder/verzorger zorgen over de ontwikkeling/opvoeding van uw kind. Uw huisarts of vrienden kunnen adviseren om te gaan praten.

Deze en meer problemen kunnen voor u een aanleiding zijn om een eerste afspraak met een psycholoog te maken.

 

 

Intake, eerste gesprek

In de bespreking van uw probleem/klacht worden meerdere aspecten van uw persoonlijk functioneren besproken. Er wordt onder meer gekeken naar lichamelijke uitingen, gevoelens, emoties, gedachten, sociale contacten/relaties.

Er wordt vanzelfsprekend rekening gehouden met uw geloofs/levensovertuiging.

Privacy staat hoog in het vaandel.

Er kunnen vragenlijsten worden gebruikt die u thuis achter de computer in kunt vullen.

Uiteindelijk leidt dit tot het opstellen van een behandelplan dat erop gericht is uw probleem te verminderen, hanteerbaar te maken of te herstellen met behulp van diverse behandeltechnieken en methoden.

Zie ook kosten en vergoeding.